Как се прави чип тунинг
В следващите редове ще направим опит да обясним по достъпен начин някои подробности относно начина на преработка на един автомобилен файл или същността на процеса по правене на един чип-тунинг файл.
Много от потенциалните клиенти за чип тунинг не познават материята в необходимата дълбочина - това е разбираемо и нормално - не всеки е длъжен да знае подробностите свързани с чип тунинга, НО този факт се експлоатира от недобросъвестни търговци, които използват специфичността на материята и все още слабото й познаване сред обществеността като се опитват да заблуждават и манипулират евентуалните си клиенти - по този начин се опитват да печелят пари без никакви инвестиции, най-вече за сметка на доверчивостта на хората, както и за сметка "здравето" на поверените им автомобили...
Какво имам предвид... Напоследък в Интернет се "нароиха" десетки сайтове за чип тунинг - всеки ни уверява, че е най-добрият на пазара, че "прави" чип тунинг от много години и че неговите цени са най-добри...Въпросът е как да се ориентираме в цялата каша... Наистина ли всеки може да прави качествен чип тунинг и откъде идва разликата в цените - човек започва да губи ориентация, не знае какво точно трябва да търси и как да сравни предлаганите му "оферти".

От няколко години в Интернет се среща и една „колекция“ от тунинг-файлове, която е лесно достъпна и на много места вече дори е безплатна за сваляне. Но ентусиастите, които смятат, че това е страшната далавера трябва да знаят, че тези файлове са пуснати в Интернет пространството с една единствена цел – да повреждат турбини и двигатели. Забелязва се тенденция все повече псевдо тунери да експериментират с такива файлове върху клиентски коли като резултатът почти винаги е ново турбо или нов двигател...
Не е сериозно да се предположи, че зад една прекалено ниска цена за чип тунинг се крие добро качество - това няма как да стане - доброто оборудване за чип тунинг е достъчно скъпо, специализираният софтуер за преработка на автомобилни бинарни файлове е не по-малко евтин, но и това не е всичко - за да може да се изработи един добър автомобилен чип тунинг файл са необходими познание и възможности, които се придобиват след дълги години професионален опит в света на автомобилния тунинг и доработката на автомобилни софтуери...
Предвид горното - няма начин да се закупи качествен тунинг файл на цената на една компютърна автодиагностика или например почти е невъзможно да бъде извършен качествен чип тунинг в някой автосервиз за автоаларми, ксенони, навигации, пълнене на климатици..., където в дългата листа на предлагани услуги стои и услугата "ЧИП ТУНИНГ"...
Тук няма да разглеждаме подробно оборудването за чип тунинг - за това има посветена отделна секция в сайта - достатъчно ясно и нагледно дори и със снимки е обяснено и показано какво представлява качественото оборудване за препрограмиране на автомобилна електроника и каква е неговата цена - в тази секция ще стане дума предимно за направата на самия тунинг файл, който се инсталира в автомобила - или с други думи изработката на "чип тунинг файла".

Трябва да се направи едно уточнение - първото условие за качествено извършен чип тунинг е да се работи по оригиналния софтуер прочетен от дадения автомобил, а не да се инсталират софтуери от други автомобили(сверявани само по номера от етикета на компютъра), защото във всяка серия произведени автомобили се монтират различни компютри с различен файл в тях, които съвсем не са взаимозаменяеми.
В производствения цикъл на даден автомобил електрониката се развива, също така се произвеждат автомобили за определени географски региони с различни клматични условия и за да се постигне оптимална работа на двигателя понякога се правят специфични настройки на колата(софтуерни файлове) предназначени за съответния географски регион.
С други думи например в един и същи модел Фолксваген Голф 4 се вграждат компютри с различни номера, както и с различни софтуерни номера(софтуерен номер = номера на файла).
Примерно при мотора на VAG - ТДИ 1.9 110 к.с., който се монтира на различни марки автомобили, има няколко стотици възможни файла (става дума за заводски стандартни файлове).
Трябва също така да се знае, че "чиповете" (тоест софтуера) от два различни по номер компютъри не могат да се разменят. Резултатът обикновено е невъзможно стартиране на автомобила, работа на двигателя с аномалии, както и причиняване на сериозни повреди по самия двигател....
Така че, ако някой се опита да ви убеди, че ще ви "монтира" чип на автомобила, без да го интересува съдържанието на оригиналния файл от вашия компютър - това означава, че въпросния "тунер" си е свалил от Интернет някакъв комплект от готови тунинг файлове(с неизвестен произход) надписани по номерата от етикета на компютрите и ще ви инсталира някакъв готов софтуер отговарящ на номера на вашия компютър, без обаче да е наясно какви точно промени могат да се очакват в работата на двигателя след инсталирането на въпросния тунинг файл...

Но по-опасни са другия тип тунери, които имат все пак някакви познания в областта на чип тунинга, но нямат необходимия опит, както и не са инвестирали в качествено оборудване - просто си купуват китайски кабели за по 50лв, свалят си от Интеренет някой безплатен или кракнат HEX editor (програма за работа с бинарни файлове), с която програма може да се отвори и разгледа един автомобилен софтуер, но на практика се вижда много по-малко от необходимото за един качествен чип тунинг - обикновено само една поредица от цифри и символи и единственото, което може да се направи е да се задададе промяна на стойностите с някакво процентно увеличение + 1% , +3%, +10% и т.н. Но какво всъщност се променя и в КАКВИ РЕАЛНИ ГРАНИЦИ се променя дадения параметър не е ясно нито на клиента, нито на "тунера".
Ето 2 примерчета за непрофесионално изобразяване на мап-карти - изобщо не са ясни мерните единици, както и имената на картите:
Пример 1:
чип тунинг карти

Пример 2:

чип тунинг мап карти

Повечето тунери "виждат" мап-картите в горния вид и обикновено използват и променят само 2-3 карти основно за повишаване на горивото (което е все едно да монтираме Powerbox), като нямат достъп до всички останали ВАЖНИ мап-карти и детайли.
Само е ясно, че най-вероятно след промените компютърът ще "пуска" повече гориво, автомобилът ще пуши като локомотив, ще върви малко по-добре и чипът ще е "CUSTOM"(направен специално за тази кола)! НО това, че едно такова "на сляпо" пипане по софтуера, което носи малко повече мощност и много странични ефекти - може да бъде пагубно за турбото или за целия двигател остава премълчано...обикновено клиентът го разбира след време - например след като в рамките на 10 000 км смени две турбини без видима причина...

А сега няколко думи за същината по процеса на преработка на един тунинг файл и така наречения "чип-тунинг":
След като се отвори даден оригинален файл(прочетен от компютъра на конкретен автомобил) в специализиран и лицензиран софтуер - всеки един параметър трябва да се види в неговите детайли и с реални мерни единици, да се изобрази така наречената МАП-таблица в съвсем реален вид - без никакви неразбираеми символи - всичко това дава възможност да се променя много професионално, финно, прецизно и в необходимите граници всеки един параметър...
В един автомобилен софтуер обикновено има хиляди карти, които определят целия алгоритъм на работа на двигателя. За да се направи качествен чип-тунинг трябва да се разполага с необходимия професионален софтуер, с помощта на който да се деасемблира дадения автомобилен файл, да се открият необходимите мап-карти, по които ще се работи, да се знаят мерните единици, предназначението и начина на евентуална промяна, както и какъв ефект да се очаква след определени промени по конкретната мап-карта......
Ето например избор на оригинален автомобилен файл от Ауди 1.8 Тurbo с намерени общо 5250 мап-карти
чип тунинг карти

От които е необходимо да се изберат необходимите за работа и да се подредят в списък
чип тунинг карти

Само най-професионалните и скъпи програми за преработка на автомобилни софтуери могат да покажат тези мап-карти в цялата им пълнота и корекност на изписването - с всички необходими мерни единици, а това е необходимо условие, за да може да се направи качествен чип тунинг.

чип тунинг карти

чип тунинг карти

Най удобно е когато вскички карти са подредени в папки за всяка една функция на мотора. Така тунерът лесно се оиентира в няколко хиляди мап-карти.


Това например е картата за налягането на турбината на VAG 1.9 ТДИ 110 к.с. Стойностите в таблицата показват работното налягане на турбото. Хоризонталата показва количесто гориво, а вертикалата показва обороти на двигателя.
чип тунинг карти

Тоест тази таблица ни дава информация колко hPa трябва да е налягането при дадени обороти и впръскано количество гориво. Например при 45 mg/Hub гориво и 2058 оборота налягането на турбото трябва да е 1950 милибара като в него е включено и атмосферното налягане. За да не се пренатовари турбината след чип-тунинг трябва да се знае точно с колко да се промени налягането и то точно в какъв диапазон на таблицата (тоест - да има повишение на налягането само, когато двигателят е под товар и например над 1500 оборота). Именно за това е важно да се знаят мерните единици - за да може прецизно да се промени една мап-таблица - с точните стойности и в точните позиции, а не като при евтините и кракнати програмки за чип-тунинг, чрез които променяш в проценти някакви неизвестни цифри в неизвестни мап-таблици - промени "на тъмно".

А това, с колко да се повиши налягането и до какви стойности е безопасно за турбината, зависи от много фактори и е най-вече е въпрос на опит и задълбочени технически познания за дадения тип двигател.
Факт е, че всяка една такава промяна е индивидуална за всеки тип мотор - различните типове двигатели и електроника изискват различен тип софтуерен тунинг. В тази връзка, за да можем да направим качествен чип-тунинг от една страна е нужно да разполагаме с качествен редактор на файлове, от друга страна това е въпрос на дългогодишен опит и изключителни познания в сферата на автомобилите и доработката на автомобилна електроника.
Например тук можем да видим мап-картата определяща налягането на турбината на дизелово БМВ Комън-Рейл:

чип тунинг карти

Например една от мап-картите за overboost при някой автомобили ни дава информация при какви максимални стойности на налягането на турбината автомобилът ще "влиза" в сервизен режим с цел защита на турбото. Ако тази карта се промени безотговорно (без да се знае какво или колко се променя) и стойностите се повишат повече от необходимото, то тогава колата не може да влезе в сервизен режим при нужда или с други думи - изключва се защитният механизъм, като вследствие на това се стига до претоварване и повреда на турбината. В следващата карта вертикалата отчита атмосферното налягане, а хоризонталата показва оборотите на двигателя.

чип тунинг карти

Долната карта пак от TDI, чрез която се задават стойности относно управлението на соленоида(N75) регулиращ налягането на турбото. Или с други думи се задават стойности определящи колко и как да се движи променливата геометрия в зависимост от оборотите (вертикала) и количество впръскано гориво (хоризонтала). Мерната единица е в проценти. С тази карта може да се влияе върху реакцията на турбината, както да се елиминират опасни пикови свръхналягания(overboost) вследствие на чип-тунинг.

чип тунинг карти

За по-добро изгаряне на горивото и за по-високо КПД на двигателя, както и за постигане на по-нисък разход на гориво е необходимо да се промени предварнието(момента на впръскване на горивото в цилиндрите).
Картата е от пак от TDI 1.9 110 к.с. и показва какво е предварението в съответсвие на обороти на двигателя (вертикала) и количество гориво (хоризонтала).
Мерната единица е в "градуси на коляновия вал преди ГМТ". Тоест на картата се вижда, че ако сме с 3990 оборота и сме подали максимална газ (40 mg/Hub), то горивото ще бъде впръскано 15.1 градуса преди горна мъртва точка. С добро познаване и боравене i тази карта може да се постигне понижен разход и да се елиминират вибрации породени от много излишно гориво и неправилно изгаряне.

чип тунинг карти

Следва картата за педала на газта при дизелово БМВ Комън-рейл. Това е мап-карта, която описва реакцията на мотора в съотношение на натиска върху педала на газта. С тази карта може да се направи по-чуствителен и отзивчив педал на газта, което много често се използва от недобросъвестни тунери за заблуда на клиента и се прави така, че с малко газ колата ускорява по-добре и се остава с впечатлението, че автомобила е чувствително по-мощен. Всъщност обаче с по-малко натискане на газта колата реагира със същата мощност, както преди, но при натиснат педал на 100% ...


чип тунинг карти

Следващата мап-карта пак от TDI 1.9 110 к.с., която показва напрежението подадено към горивната помпа в съотношение на обороти на двигателя и количество гориво. Мерна единица "mV". Използва се за подобряване работата на горивната помпа и увеличение на количеството гориво, както и евентуално за корекции на некомпетентни механичните намеси на някои „тунери“.
Ако тази карта се промени произволно и без яснота какво точно се прави, резултатът може да е много черен пушек от ауспуха, което е знак, че е впръскано прекалено много гориво, вследствие на което двигателя се загрява прекалено много, турбината също се натоварва топлинно в опасни стойности... Последиците обикновено са пагубни за турбото и мотора. Но ако променим тази карта професионално, то автомобилът ще пуши съвсем нормално, а горивото ще е увеличено само в режимите на работа, при които е нужна наистина цялата мощност на автомобила и то в съответсвие с налягането на турбината, което от своя страна води до по-добро изгаряне, ниска температура на газовете и ниско термичено натоварване на мотора.
чип тунинг карти

От картата по-долу зависи ограничение на максималния въртящ момент на двигателя при VAG TDI 110 к.с. Тази мап-карта показва колко е максималното количество гориво при максимално натоварване на мотора. При промяна на тази карта се променя въртящият момент (само в съответсвие с промяна на други горивни карти), както и неговата крива в оборотите. Ако тази карта се промени непрофесионално - това може да доведе до вредни и непремерени натоварвания на съединителя, което пък от своя страна води до бързо му износване (често и до повреда на демпферния маховик, ако има такъв...).

чип тунинг карти

Следва карта на VAG TDI 110 к.с. Картата показва оборотите на празен ход в зависимост от атмосферното налягане и температурата на двигателя. Тук виждаме стойността от 903 оборота, която стойност може да се види и при ОБД диагностика. Тази карта се ползва понякога за отстраняване на проблеми с настройка на горивна помпа и др.

чип тунинг карти

Следващата карта също е карта на VAG TDI 110 к.с. Показва времето на въртене на перката за охлаждане в зависимост от температурата на двигателя. Мерната единица е в секунди. Картата може да се използва за удължаване на времето на въртене на охлаждащата перка, което е особено полезно след чип тунинг на определени типове двигатели конструирани да работят при по-високи температури или при по-екстремен силов тунинг.

чип тунинг карти


Карта от дизелово БМВ Комън-рейл. Показва налягането на горивната рейка в съотношение с оборотите на двигателя и обемът гориво за впръскване. С тази карта се често се използва за повишаване на количеството гориво (налягането на горивото по-точно), но при невнимателна работа с тази карта могат да се получат прекалено високи налягания в горивната рейка, което от своя страна може да доведе до повреда в горивната система на автомобила...

чип тунинг карти

Професионалните програми за редактиране на автомобилни бинарни файлове имат и възможност за изобразяване на мап-картите в триизмерен вид - виждаме 3D изобразяване на картата за количеството впръскване на бензин при Ауди 1.8 Тurbo .


чип тунинг карти

Това е друга карта от Ауди 1.8 Тurbo, в който е показан Ламбда коефициента. Тази карта е изключително важна при бензиновите мотори особено при турбомоторите, защото чрез нея лесно може да се коригират евентуални проблеми с детонационно горене, бедни горивни смеси и т.н. При правилната работа с тази карта дори в някои случаи използването широколентовата сонда може да не е необходимо, защото ясно и точно предварително могат да се изчислят и зададат определени ламбда коефициенти, които задават необходимите съотношения на горивовъздушната смес. Но също така при непрофесионална намеса по тази карта може да се стигне до обедняване на смесите, при което да се получат опасно детонационно горене, високи температури, повишени натоварвания и като резултат - механични повреди по двигателя.


чип тунинг карти
Всичко това са само няколко примера с цел онагледяване на трудния процес по изработката на един тунинг файл - за да се добие някаква представа каква е същността на процеса наречен "чип-тунинг" и колко технически познания, професионален опит и специализирано оборудване трябва да се има на разположение, за да бъде възможно изготвянето на един наистина качествен тунинг файл...Защото, за да бъде извършен един качествен чип тунинг са необходими две важни условия:
ПЪРВО - да се разполага с професионално оборудване за надеждна и безопасна работа с автомобилните контролери(четене/запис), което оборудване да гарантира вярното и коректно прочитане на заводския софтуер от компютъра на автомобила, както и след извършване на софтуерната модификация - последващо надеждно и безопасно програмиране на новия тунинг файл в автомобила.
ВТОРО - след като бъде прочетен дадения автомобилен файл, същият да бъде променен професионално и прецизно и то в такива граници, че да не се натоварват в опасни граници турбо компресора или двигателя, а това както се убедихме съвсем не е лесен процес и изисква задълбочени познания в областта, които не са по силата на всеки...

Designed by Venex Ltd