За чип-тунинга
Чип-тунинг в своята същност представлява повишение на мощността на даден автомобил единствено чрез промени в управляващата електроника на двигателя. Всеки модерен агрегат се управлява от електронен блок наречен ECU (Electronic Control Unit) – известен повече като "компютъра на колата". В този контролер има чип(носител на информация) със записана програма, която определя алгоритъма на работата и възможностите на двигателя. Може да се каже, че в този чип е записана всяка една стъпка от работата на двигателя при различните режими на експлоатация. Или казано с други думи - целият мениджмънт на мотора се определя и зависи от този софтуер.
Чрез чип-тунинга се променят именно параметрите на тази управляващата програма като по този начин двигателят получава по-оптимизиран контрол, чрез който се постига по-голяма мощност при по-нисък разход на гориво. Също така чрез чип-тунинга има възможност за премахване на някои ограничения заложени от завода производител като например електронно ограничение на скоростта или ограничаване на максималните обороти.

Защо не го предлага производителят...
При развитието на един двигател и управляващия го софтуер, производителят е принуден да се съобразява с редица детайли и ограничения. Така например в различните държави съществуват различни данъчни категории (в България например за внос на автомобили над 163 к.с. се плаща доста висок акциз), както и във всяка държава са различни климатът, качеството на горивото, частите за поддръжка, нормите за вредни емисии и т.н.
Производителите нямат гаранция, че всеки един от стотиците хиляди собственици на дадения модел автомобил винаги ще кара с добро гориво и смазочни материали. Това е така, най-малкото, защото горивата и лубрикантите в различните държави имат сериозни разлики в качеството. Поради тази причина заводското програмиране далеч не е оптимално като съотношение въздух/гориво и като предварение на запалването с цел застраховка в случай на употреба на некачествено гориво или моторно масло. Заложената настройката на двигателя трябва да е такава, че да е използваема при почти всички възможни условия на експлоатация, затова винаги производителят при програмиране на параметрите, определящи работата на двигателя, търси една "златната среда" от настройки, при които по традиция е заложен голям резерв от неизползваем ресурс.
При някои двигатели мощността съвсем умишлено е ограничена електронно (чрез управляващия софтуер), за да попаднат в по-нисък данъчен клас с цел по-ниска цена и оттам по-голяма конкурентноспособност на пазара. Също така подобни (понякога и еднакви) двигатели се използват в различен клас автомобили, чиято цена също е много различна. В тази връзка можем да кажем, че чрез подобно електронно ограничение на мощността се постига и по-ясна граница между скъпия и евтиния модел автомобил.
Именно поради горепосочените съображения в повечето случаи автопроизводителите не въвеждат най-подходящите и оптимални характеристики за двигателя и го рестриктират по електронен път – чрез чип-тунинга ние извършваме точно това „донастройване” чрез допълнително оптимизиране на управляващата програма!

Повишението на мощността...
Повишението на мощността след чип-тунинг е относително за всеки двигател. Трябва да се има предвид, че не съществуват два напълно еднакви двигателя, дори при излизането им от поточната линия. Общото техническо състояние на двигателя, степента на износване, километрите и други подобни обективни фактори оказват значително влияние върху повишаването на мощността чрез чип тунинг. Нов двигател, който е в перфектно състояние и няма никакво механично износване би постигнал по-добри резултати при чип-тунинг от двигател, който не е напълно технически изправен или е на 500 000 км. Често износените двигатели не могат да постигнат дори и заводско-предписаните мощностни характеристики.

В КАТАЛОГ можете да проверите някои конкретни данни за вашият автомобил - повишението на мощността е индивидуално за различните модели автомобили и може да варира в зависимост от техническото състояние - затова е препоръчително предварително замерване на мощността на диностенд.

Качествено изработеният тунинг софтуер, който е съобразен с техническите характеристики за конкретния двигател е сравнително безопасен за автомобила, тъй като не променя драстично и в опасни граници основните му работни параметри. Но все пак трябва да сме наясно, че при увеличаване на мощността ресурсът на двигателя винаги намалява обратно пропорционално на вдигането на мощността. Като зависимостта в никакъв случай не е линейна - при едно добро оптимизиране чрез чип-тунинг, ресурсът се намалява незначително и в приемливи граници. Има автомобили с наш софтуер каито се движат вече 5-6 години без никакви проблеми и показани дефекти, като за този период някои са изминали над 100 000 километра.
Има сценарии при които чип-тунингът може да е опасен - когато се инсталира тунинг софтуер с неясен произход и неизвестни характеристики, когато двигателят има сериозни проблеми или когато по него са извършвани некачествени механични модификации.

ОСНОВНИ МЕТОДИ ЗА ЧИП ТУНИНГ

OBD тунинг
В този случай с помощта на специален интерфейс управляващият софтуер се изтегля(копира) директно през диагностичната букса на автомобила(OBD). По същия начин в ECU се записва и новият тунинг-софтуер. Намесата е изцяло софтуерна – не се налага разглобяване на контролера и смяна на чипове. Този вид чип тунинг е възможен предимно за автомобили произведени след 2000г.
Разполагаме с един от най-добрите и скъпоструващи интерфейси(KESS v2) за OBD тунинг - оригинален и лицензиран продукт на италианската тунинг фирма AlienTech, което гарантира безопасното препрограмиране на ECU дори и на най-новите модели автомобили от поколение EDC17/MED17!
Разполагаме и с друг професионален и скъпоструващ интерфейс за OBD тунинг(PowerGate) също лицензиран продукт на AlienTech, който позволява изключително качествено и стабилно програмиране на някои трудни за програмиране автомобили, като по време на работа не се изисква USB връзка с лаптоп!
Винаги предоставяме копие от оригиналния софтуер на собственика на автомобила, като при необходимост без никакъв проблем автомобилът може да се възстанови в първоначалното си състояние - процедурата по възстановяване на оригиналния софтуер е безплатна!!!

Гореспоменатите програматори за OBD чип тунинг са оригинални, професионални, безопасни за работа и струват петцифрени суми - нямат нищо общо с китайските OBD уреди , които струват под 100 евро и могат да повредят сериозно автомобила ви!

На снимките по-долу можете да видите как изглеждат професионалните OBD флашери, които използваме - умишлено снимките са направени на фона на нашето лого, тъй като напоследък се появиха сайтове, които с рекламна цел обявяват, че разполагат с качествена техника за чип тунинг, но всъщност публикуват рекламни снимки от Интернет и работят с евтини, некачествени и опасни за автомобила Ви китайски продукти, които понякога дори на външен вид наподобяват и имитират външния вид на професионалните инструменти, но имат ограничена функционалност - работата с тях е опасна и ненадеждна!

Така изглеждат нашите оригинални и лицензирани OBD флашери:
чип тунинг Пазарджик чип тунинг Пазарджик чип тунинг

Смяна на чипове
При този метод за чип тунинг се налага да се смени или препрограмира самият носител на управляващия софтуер - "чипът" - използва се предимно при по-стари автомобили с EPROM носители. При който метод се демонтира ECU-то на автомобила и от него изваждаме(разпояваме) оригиналния "чип"(носител на управляващата програма на двигателя). На негово място се монтира нов чип(чипове) с изцяло нов и преработен тунинг софтуер, чрез който се отключва пълният потенциал и възможности на автомобила. Стария чип(чипове) се връща на собственика на автомобила, като при необходимост е напълно възможно обратната смяна на чипове, при което автомобилът се възстановява до стандартните си настройки - процедурата по възстановяване на оригиналния софтуер е безплатна!!!

Използваме широкообхватен и професионален програматор за чип тунинг, както и професионална техника за отпояване/запояване на микроелементи, което гарантира безпроблемната смяна на компоненти в ECU. Даваме пълна гаранция за безаварийна работа на всеки един автомобилен компютър след наша интервенция.

BDM препрограмиране на ECU
Това е специален метод за чип тунинг(препрограмиране) на ECU-то “on table” – “на масата”. Използва се при по-новите поколения ECU – тип EDC16, при които чип тунингът чрез замяна на чипове е невъзможен - това обикновено са автомобили произведени след 2004г.
При BDM програмирането компютърът на автомобила се демонтира и препрограмира на специален стенд чрез контактуване в точно определени точки на достъп(BDM портове) разположени върху самата платка. По компютъра не се запоява и не се оставят никакви следи от намеса при смяната на софтуера. BDM програмирането е най-надеждния и сигурен метод за чип тунинг на EDC16.
И при този метод за чип тунинг при необходимост без никакъв проблем автомобилът може да се възстанови в първоначалното си състояние - процедурата по възстановяване на оригиналния софтуер е безплатна!!!

Разполагаме с два професионални и лицензирани БДМ програматори :
1. BDM100 - БДМ програматор произведен от известната немската тунинг фирма EVC.
2. K-TAG - БДМ програматор произведен от AlienTech.
Наличието на два от най-добрите БДМ програматори изключва възможността от случайни грешки при работа с ECU и е гаранция за безпроблемна работа на двигателя след чип тунинг.
Както и при OBD флашерите, така и при BDM програматорите съществуват некачествени китайски имитации и клонинги, който се използват масово в България. Работата с тях е ненадеждна и опасна за автомобила - като обикновено при работа с китайски програматори се налага и запояване по самата платка, което носи реална опасност от необратимо повреждане на компютъра!
В България има продадени няколко броя програматори BDM100 от немската фирма EVC, а почти във всеки български сайт за чип тунинг има реклама, че се разполага именно с такъв програматор - изводите са ясни - никаква първоначална инвестиция, некоректност към клиентите и желание за лесна печалба...

Така изглежда оригиналеният BDM 100 програматор, с който работим - произведен от немската фирма "EVC":
чип тунинг чип тунинг чип тунинг

Така изглежда оригинален и лицензиран K-TAG, с който работим - произведен от Alientech:
чип тунинг чип тунинг чип тунинг

А така изглежда евтиното китайско копие на BDM 100, при работата с подобни клонинги съществува реална опасност от повреждане на автомобилния компютър:
чип тунинг

Power box
Powerbox НЕ Е чип тунинг !
Powerbox е допълнителен външен модул, който се свързва с електрониката на колата и директно влияе на функцията на ECU-то, като променя даден сигнал от някой датчик и изпраща лъжлив такъв към компютъра на автомобила като по този начин се търси повишаване на порцията гориво, която се подава към двигателя.
Например при Комон-Рейл дизелите най-често се влияе върху сигнала идващ от горивната рейка - между датчика и ECU се поставя въпросния Powerbox, който изменя реалните стойности на датчика и подава сигнал към компютъра, че в момента налягането в рейката е ниско - от своя страна компютърът реагира и съответно повишава налягането в рейката, което означава и повишено горивоподаване в цилиндрите с всичките последствия от това - най-често усещането за повече мощност съпроводено с повече черен пушек от ауспуха....
Някои типове Powerbox влияят върху показанията на борд компютъра и създават усещането за понижен разход на гориво!

             Докато чрез методите на класически чип тунинг (препрограмиране на компютъра) една двигателна електроника може да се промени в много и в различни аспекти – ето например някои от тях:

  • Корекция и оптимизация на аванса(моментът на запалване);
  • Корекция и премахване на ограничителя на максималните обороти;
  • Корекция и премахване на ограничителите на въртящ момент;
  • Корекция и премахване на ограничителите на максималната скорост;
  • Подобряване на контрола и оптимизация на реакцията на дроселовата клапа;
  • Оптимизация на горивните карти;
  • Оптимизация работата на турбокомпресора;
  • Софтуерно премахване/изключване на модули като: FAP/DPF, EGR, ламбда сонди, имобилайзери и др.


Поради горните причини ChipTuning-bg НЕ ПРЕДЛАГА „Powerbox”, защото нашите клиенти заслужават най-доброто, а това безспорно се постига само и единствено чрез инсталиране на нов оптимизиран и цялостен чип тунинг софтуер, който променя комплексно и интелигентно работата на двигателя в безопасни граници!*** Всички текстове използвани в сайта са авторски и принадлежат на Чиптунинг-БГ!!!

Designed by Venex Ltd